5081220180612094515488
audiovisueel

Macht maakt media

19.09.2022
  • Labo
  • analyseren
  • audiovisueel

Aan het einde van de jaren 1970 kregen gewone burgers zonder journalistieke opleiding voor het eerst de kans om hun eigen media te creëren dankzij meer rendabele productiemogelijkheden. In veel Europese regio’s verschenen zelfgepubliceerde tijdschriften, magazines en kranten. Radio kreeg ook een nieuw geluid. In Frankrijk, Nederland en België werd de oprichting van eigen radiostations een wijdverbreid fenomeen. In Oost-België waren er in de jaren 1980 ongeveer 20 onafhankelijke radiostations.

Als u naar de volgende opnames van het lokale radiostation “Radio Hermann” in St Vitus uit 1992 luistert, kunt u zich de volgende vragen stellen:

Wat valt op?

  1. Hoe klinkt de spreker? Spreekt hij zonder accent?
  2. Welke informatie wordt voorgelezen? Zou die informatie ook op nationale zenders zijn besproken?
  3. Wat is de kwaliteit van het programma? Is de kwaliteit foutloos?
  4. Waar komt de informatie van de spreker vandaan? Lijkt het betrouwbaar?
Einschränkung des Wasserverbrauchs und Blutknappheit

Quelle: Archiv Radio Hermann, Sankt Vith, 1992.

Ontmoeting Minister Lambertz en Spitaels

Quelle: Archiv Radio Hermann, Sankt Vith, 1992.

De droom van veel mensen in de jaren 1980 was om gehoord te worden. Ze maakten lokale nieuwsprogramma’s, vroegen aandacht voor de lokale agenda of draaiden muziek die zij en het publiek wilden horen. Vandaag hebben veel meer mensen dan toen de mogelijkheid om hun eigen media te maken. Burgers kunnen mediamakers worden via hun eigen blogs, podcasts of sociale media, vooral op het internet.

Net als toen wordt er nu onderhandeld over de manier waarop de media informatie moeten verspreiden. In de jaren 1980 waren veel politici tegen nieuwe radiostations die informatie verspreidden. Radio Distel, Radio Malmedy en Radio Hermann werden ook in Oost-België bekritiseerd: omdat ze onaangename onderwerpen aansneden, omdat ze niet het geluid en de taal van de gevestigde media gebruikten, omdat ze moeilijker te controleren waren …

Veel van de informatie die op het internet wordt verspreid is echter ongecontroleerd en zeer subjectief. In de jaren 1980 vertrouwden veel radiostations op informatie van gevestigde kranten en publieke omroepen omdat ze anders geen nieuwsprogramma’s van hoge kwaliteit hadden kunnen produceren.