Grote delen van het Oost-Belgische weidelandschap worden gekenmerkt door heggen, die sinds de 19e eeuw deel uitmaken van het cultuurlandschap. Vooral in Duitsland en Frankrijk zijn veel heggen verwijderd bij ruilverkavelingen sinds de jaren 1960. In België is een deel van de heggen behouden gebleven, vooral in regio’s waar veehouderij en melkveehouderij domineren. Alleen al in de Belgische Eifel zijn er nog 856 km heggen (stand 2018).
Hagen worden tegenwoordig beschouwd als ecologisch waardevol. In de gemeenten Büllingen en Bütgenbach staan ze onder strikte bescherming, in de andere gemeenten onder voorwaardelijke bescherming. Het onderhoud van hagen wordt gesubsidieerd door het Waalse Gewest.
Drie meningen van Oost-Belgen laten zien hoe verschillend het landschap kan worden gewaardeerd, afhankelijk van uw standpunt.
De boer zegt:
“Als boer zorg ik graag voor mijn heggen. Ze bieden schaduw en bescherming tegen de wind voor het vee. Ik onderhoud ongeveer zeven kilometer heg. Het kost me acht tot tien werkdagen van ongeveer zes uur per dag tussen de melktijden door. De subsidie die wij boeren hiervoor krijgen is absoluut niet genoeg om die inspanning te compenseren.”
Ramon Hanf
Landbouwer, Honsfeld
De toerismebeheerder zegt:
“Het heggenlandschap is een unique selling point voor Oost-België in vergelijking met de kaalgeslagen landschappen in veel andere regio’s. De bloei van de heggen versterkt bijvoorbeeld de perceptie van velden en weiden. Dat bijzondere ecologische kenmerk maakt grote delen van Oost-België gewoon onmiskenbaar.”
Dany Heck
Agentschap voor Toerisme in Oost-België
De natuurbeschermer legt uit:
“Hagen zijn een echte rijkdom. Als ze gevarieerd zijn, bij voorkeur bessendragende heggen met individuele bomen die er doorheen groeien, dan zijn insecten, vogels en vleermuizen erbij gebaat. Er groeit minder gras direct naast de heggen, maar het microklimaat van het land en de grasgroei in de weide is over het geheel genomen veel beter.”
Gerhard Reuter
Aves-Oostkantons