Veel mensen die in de Duitstalige Gemeenschap van België wonen of naar ons thuisland zijn verhuisd, hebben de naam “Landfrauenverband” (LFV) al ergens gehoord. Maar waar staat die naam voor? Wat zit erachter?
Het LFV is een organisatie voor volwassenenonderwijs die steunt op het vrijwilligerswerk van vele lokale vrouwen. Dankzij haar structuur en democratische organisatie is medezeggenschap door de leden geen vrome wens, maar realiteit. Het doelpubliek zijn de vrouwen die in Oost-België wonen. Meer dan 1.800 leden werken samen in 50 lokale groepen. Ze raken betrokken, ontmoeten elkaar, ontdekken samen nieuwe dingen, leren, vieren feesten, gaan op reis en doen aan levenslang leren.
Thuis zijn in Oost-België betekent voor mij verbonden zijn met mijn familie, buren en parochie. Ik ervaar die verbondenheid als voedzaam en beschermend.
Voor het Landfrauenverband betekent het feit dat ze gevestigd is in Oost-België dat ze al sinds de jaren 1950 kan bijdragen aan de opvoeding, gelijke rechten en participatie van lokale vrouwen. De overzichtelijke grootte van Oost-België maakt het mogelijk om altijd een oor dicht bij de vrouwen te hebben. Werk zoals dat van de LFV zou moeilijk denkbaar zijn in een stedelijke omgeving. Ik ben en wij zijn dankbaar voor dat alles.
Gisela Cloot
Eupen